Literaire lezingen en concerten

Voor lezingen in België of boekingen van de literaire concerten: gebruik het contactformulier

Voor lezingen in Nederland: neem contact met 'Stichting Schrijvers School Samenleving'

Literair filmconcert 'HENRIC' (alle info op www.henric.be)

Première 3 mei 2013, KC nOna, Mechelen.

Een literair filmconcert van en met: Gerrit Valckenaers (compositie, elektronica/oude instrumenten), Stevie Wishart (compositie, elektronica/oude instrumenten), Agnes de Graaff (zang), Jan Weynants (beeld), Elvis Peeters (tekst, hertaling, stem), Nicole Van Bael (tekst, coach)

“We hebben een lange tocht voor de boeg.We kunnen het over de liefde hebben nu, maar dan schieten we niet op.
Bij elke aarzeling blijven we staan, zoeken naar houvast, naar grond onder onze voeten.
(Op weg naar een gravin. Over meer informatie beschikken we niet.
De weg slingert zich door een bos, langs een rivier, door de velden, door de seizoenen die we niet precies kennen. Hoe dan ook bewegen we ons door een stralende ochtend.”
(Uit 'Henric' van Elvis Peeters)

Henric van Veldeke is de eerste Nederlandstalige schrijver die we bij naam kennen. We moeten hem delen met onze Duitse buren. Zijn werk wordt zowel tot de Duitse als de Nederlandse literatuur gerekend. Niet vreemd, want hij leefde en werkte op de grens van twee taalgebieden. Veldeke is afkomstig uit het Maasland, uit de omgeving van Hasselt in Belgisch Limburg. In die streek treffen de Nederlandse en Duitse taal en cultuur elkaar en in Veldekes tijd bloeiden hier de kunst en de economie.

We volgen Henric op zijn pad van de middeleeuwen tot vandaag. Een eigenzinnige voorstelling die het postmodernisme terug naar de middeleeuwen katapulteert, of omgekeerd.

 

 

Voorstellingen:

2 mei 2013, avant première, KC NONA, Mechelen

3 mei 2013, première, KC nOna, Mechelen, in het kader van het Festival van Vlaanderen Mechelen

14 juni 2013, OPEK, Leuven

30 juni 2013, Dag van de oude muziek, Alden Biesen

19 september 2013, CC Hasselt

21 september 2013, Feniksfestival Mortsel

24 april 2014, CC De Werft Geel

Persreacties:

"De kracht vanHenric schuilt in de roesbeleving van de taal en in de gedrevenheid waarmee de uitvoerders een vergeten schrijver reanimeren." Geert Van der Speeten, 6 05 2013, De Standaard  Meer:

 

Literair concert 'De sfeer van grote dagen'

Première 2010, KC nOna, Mechelen. Een voorstelling van Elvis Peeters, Gerrit Valckenaers, Koen Van Roy en Nicole Van Bael.

Literaire concert ’Het paard van Nietzsche’

Première 2006 in KC nOna Mechelen. Een voorstelling van Elvis Peeters, Gerrit Valckenaers, Koen Van Roy en Nicole Van Bael.

Persreacties:

"Het paard van Nietzsche is een mooie ode aan onaangepastheid, een allesbehalve alledaagse combinatie van intelligentie en openheid voor wat daarnaast kan bestaan." De Morgen

Literaire concert 'De Ontelbaren'

Premier KC nOna Mechelen, 2004. Een voorstelling van Elvis Peeters, Gerrit Valckenaers, Koen Van Roy en Nicole Van Bael.

Persreacties:

"De opstelling op het podium is die van een klein ensemble. Je verwacht dan ook een zanger met twee begeleiders, maar je krijgt een voorlezer die zowel meedeint op het ritme van de muziek als ertegen invaart. Peeters’ stem laveert door de knappe soundscapes van Valckenaers en Van Roy. Wie De Ontelbaren kan meepikken, moet niet aarzelen: zien." De Morgen

Literaire concert 'La Maison bleue'

Première 2002, CC Strombeek-Bever. Een voorstelling van Elvis Peeters, Gerrit Valckenaers, Koen Van Roy en Nicole Van Bael.

Persreacties:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Hij beloofde ’literatuur met de kracht van een concert, een concert met de subtiliteit van literatuur’. Hij houdt woord." (De Morgen)