Dichter

Gedichten

Elvis Peeters

2008, Uitgeverij Podium, Amsterdam - Uitgeverij Van Halewyck, Leuven

In 2006 stond Elvis Peeters met zijn roman De Ontelbaren op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Terwijl een nieuwe roman in voorbereiding is, rijpte intussen een indrukwekkende dichtbundel. Met dit poëziedebuut treedt hij voor het eerst als dichter naar buiten. Door de eenvoud van de taal lijken de gedichten van Elvis Peeters zich meteen prijs te willen geven, maar niets is minder waar. In Dichter heerst een aangename, soms verontrustende raadselachtigheid. Peeters toont in zijn poëzie hoe mensen voortdurend worstelen met hun woorden. Hoe ze al stamelend hun waarheid, ervaringen en drijfveren proberen te duiden, vaak tevergeefs. Met zijn bezwerende gedichten daagt hij de lezer uit ver achter de woorden te reiken en mee te reizen met de opgeroepen klanken en beelden. Dichter laat zich lezen als een oproep ’het weten’ los te laten en vooral onze intuïtie te laten zingen.

Persreacties:

"Eerst zanger, dan schrijver, nu dichter. Wie vertrouwd is met Elvis Peeters’ oeuvre, voelt zich al vanaf de eerste zin thuis in zijn bundel Dichter." ( DSL, 160109)

"De dood is ook prominent aanwezig in de gedichten van de opvallendste debutant in dit Liegend konijn. Hij brengt onder andere een ritmische cyclus, ’Uit een gezonken duikboot’, waarin de dood een zintuiglijke ervaring wordt, een afscheid in vele kleine bewegingen - maar de impact wordt er niet minder om. Ook het erg mooie ’Adem halen’ doet uitkijken naar Peeters’ debuutbundel, die eind deze maand verschijnt." (De Standaard, 141108)

Elvis is een dichter (Filip Van Ongevalle, DSL 16 01 09)